Sidney Opera Binası Tarihi ? Mimari Özellikleri Nelerdir ? Nerededir ?
Sidney denilince aklınıza çizgi film karakterleri, süper kahramanlar geldiğinin farkındayız. Bugünkü konumuz Sidney Opera Binası. Avustralya’nın Sidney şehrinde bulunan bu devasa yapı sanat gösterilerini sahnelemek için kullanılan bir opera binasıdır. Bu yapı ülkenin teknik başarısı olarak gösterilir. Yalnızca Avusturalya’nın değil dünyanın kültür ve sanat sembolü “Sidney Opera Binası” kabul edilir. Peki bir şaheser olan Sidney Opera binasının mimarı kimdir ? Mimari özellikleri nelerdir?
Sidney Opera Binası Tarihi ?
Sidney Opera Binası 20.yy‘da inşa edilmiştir. Bu opera binasının yapılma amacı, şehrin ihtiyaçlarından doğan ve gerek yapısı gerek halkının sanata duyduğu ilgiden dolayı kaynaklanmaktadır. Bu binanın çok özel temsil edici bir yapı olması istendiği için bir yarışma düzenlenmiştir. Bu yarışmayı Danimarkalı bir mimar kazanmıştır. Peki kimdir bu mimar ? Bu etkileyici mimarın adı Joern Utzon’dur. 20 Ekim 1973’te Kraliçe II Elizabeth tarafından açılan, tasarımı ile 2003 yılında Pritzker Ödülü’nü kazandı. bu yapı 2007’de UNESCO Dünya Miraslar listesine alındı ve halen ihtişamını korumaktadır.
Mimari Özellikler ?
Bu muhteşem yapının tasarımının bir öyküsü vardır. Joern Utzon öyle bir yapı yapmak istiyordu ki her parçanın bir anlamı olsun ve Sidney Opera Binası mimarisi denildiğinde akla gelmek istiyordu. Bu devasa opera binasını tasarlarken bulutlardan, palmiye ağaçlarından, deniz kabuklarından ve Orta Doğuda bulunan bazı tapınaklardan esinlenmiştir. 183 m uzunluğunda 118 m genişliğinde olan bina 1.8 hektarlık alan üzerine inşa edilmiştir ve her bir kısmı titizlikle inşa edilmiş olan Sidney Opera Binası’nın sadece çatısı İsveç’te yapılmıştır. Opera binasında 5 tiyatro salonu bulunmaktadır.
1) Concert Hall
2) Opera Theatre
3) Drama Theatre
4) Playhouse
5) Studio Theatre
Sidney Opera Binası 10.000 işçinin alın teriyle meydana gelmiştir. Bu opera binası Avusturalya’nın ve Sidney’in bir sembolü ve ülkenin mimari düzeydeki gelişmişliğini temsil etmektedir. Bu devasa yapı beklenin 17 katına yani 102 milyon $ a mal olmuştur.
Ünlü mimar 1966 yılında yapının masrafları ön gördüğünden daha da arttığı için kendi tasarladığı projeden istifa etmek zorunda bırakılmıştır. Yelkenlerin yapımında özel vinçler kullanıldı. Yelken görünümlü kabuk yapılar ise dünyadaki en iyiler arasında bulunan Högonans şirketinin seramik fabrikasından çıkmıştır. Joern Utzon bu çatı sistemini yapmak için 12 defa denemelerde bulunmuştur. En sonunda bir kürenin kesitlerinden oluşan nervürlü prekast beton kabuk sistemi yapımı 11 yıl süren toplamda 1 milyon seramik kaplamasından oluşan bu kabuk yapıyı ortaya çıkarmıştır. Yapımı ortalama 10 yıl süren Büyük Org ise toplam 10.155 boru içermekte ve dünyanın en büyük mekanik orgu unvanını elinde saklamaktadır. Mimarisinin önemli özelliklerinden biri de yeni malzemelerin kullanılmasına ve tecrübe edilmesine olanak sağlamış olmasıdır. Bu yüzden mimarlık tarihinde ve mimarinin ve inşaatların malzeme seçimi konusunda önemli bilimsel gelişmeye de destek olmuştur. Sidney’e giderseniz kesinlikle uğramanız gereken bu şaheserin önünde fotoğraf çekmeyi unutmayın.
Adres: Bennelong Point, Sydney NSW 2000, Avustralya
☎️ +61 2 9250 7111
🕘 Sidney Opera Binası ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Sidney Opera Binası giriş ücreti: Opera Binası, yalnızca rehberli turlarla ziyaret edilebiliyor. Turlar her gün 09.00-17.00 saatleri arasında her yarım saatte bir yapılıyor. Yetişkinler için 42AU$, indirimli 32AU$, çocuklar için ise 22AU$.
Geri bildirim: TASARIMDA RENK KULLANIMI  - İnşaat Maliyetim 2022