SERAMİK

Seramik karo, kil ve inorganik hammaddeden üretilen, göreli olarak küçük ve modüler yüzey kaplamasıdır. Seramik karolar, yüksek dereceli fırınlarda pişirildikten sonra çekme metodu veya preslenme ile ile suya dayanıklı, paslanmaz, kolay temizlenebilen, sert, yoğun ve çok dayanıklı bir yapı malzemesi olarak ortaya çıkmaktadır.

Seramik karolar sıcaklık ve su bakımından oldukça dayanıklı bir yapı malzemesidir. Seramiklerin Islak hacimlerde (Banyo, tuvalet, balkon vb.) ve mutfakta tercih edilmesinin sebebi kolay temizlenebilir ve bakımının kolay olmasıdır. Seramiklerin teknik özelliklerinin yanında görsel özellikleri de gelişmiş ve cazip olduğu için tercih edilmektedir.

SERAMİK

SERAMİK TARİHİ

Seramiğin tarihi, çok eskilere dayanıp olup rivayetlere göre insanoğlu su ihtiyacını karşılayabilmek için çareler ararken suyu tutabilen, şekil alabilen ve su geçirgenliği oldukça az olan “Kil” özelliğindeki toprağı keşfetmiştir. Kilden su taşımak için yaptıkları çanak şeklindeki malzemeyi deneme yanılma yolu ile ateşte pişirerek seramiği keşfetmiştir. Araştırmalar sonucunda ilk seramik M.Ö. 6000 yıllarında Anadolu’da üretildiği keşfedilmiştir. Konya Çatalhöyük’te yapılan kazılarda bulunan seramik parçaları, aradan 8 bin yıl geçmesine rağmen bozulmadan günümüze ulaşabilmiştir. 60 asır bozulmadan günümüze ulaşmış olan bu seramik parçaları üzerinde yapılan veya kazınan yazı, resim ve semboller sayesinde geçmiş uygarlıkların yaşam tarzları ve kültürel farklılıkları hakkında bir çok bilgi elde edinilmiştir. İlk sırlı seramik ise Mısır’da yapıldığı yapılan kazılardan elde edilmiştir.

SERAMİK ZEMİN KAPLAMALARININ ÖZELLİKLERİ

SERAMİK
SERAMİK

Doğal bir madde olduğunda dolayı sağlık açısından herhangi bir zararı olmadığı söylenmektedir.

Kir tutması zor, temizlenmesi kolaydır.

 Dayanıklı bir yapı malzemesi olduğu için uzun yıllar boyunca sağlam bir şekilde kullanılabilir.

Soğukta çatlamaz. Sararma yapmaz. (Derz aralarında çatlama ve sararma olabilir.)

Farklı desenli seramikler her renkte üretildiğinden dolayı mekanı güzelleştirir ve yapıya değer katar.

SERAMİK KARO ÇEŞİTLERİ

Sırlı Duvar Karosu: Sırlı duvar karoları, camsı yüzeye sahip olmayan gövdeleri parlak, mat veya billur özellikte sır ile kaplanmış, iç duvarlarda ve iş yükü az olan döşemelerde kullanılan karolardır. Zorlu hava koşullarında davranışı dayanıklı olan dış yüzey tipi karolar, hem iç hem de dış duvarlarda kullanılabilir.

     Seramik Mozaik Karo : Porselen veya doğal kilden elde edilen gövdeleri, duvara döşenmek için sırlanabilir ya da döşeme ve duvarlara döşemek için sırsız şekilde üretilebilir. Porselen karolar parlak olan renklere sahiptir. Kilden yapılmış olan karoların renkleri porselen karolara göre daha mattır. Kullanım kolaylığı, hızlı uygulama sağlaması olarak, küçük karolar genellikle 30×30 cm veya 30×60 cm parçalar halinde ve düzgün karo aralıklarını sağlayacak şekilde bir araya getirirler.

  Seramik Mozaik Karo
 Seramik Mozaik Karo

Sırsız Sert Karolar : Doğal kil veya porselen malzemeden üretilmiş olan sırsız döşeme karolarıdır. Kir, nem ve paslanmadan neredeyse hiç etkilenmezler , donma ve aşınmaya karşı dayanıklı olduğu testler sonucunda ortaya çıkmıştır.

 Sırsız Sert Karolar
Sırsız Sert Karolar

     Parke Karoları : Mozaik seramik olan karolarla benzer bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Fark olarak parke karolar daha kalın ve geniştirler. Kötü hava koşullarına karşı dayanıklı ve ağır iş yükünü olan döşemelerde rahatlıkla kullanılabilirler.

 PARKE KARO SERAMİK
PARKE KARO SERAMİK

SERAMİK DÖŞEME VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKNLER?

–  Seramik döşemesi yapılmadan önce yüzey kontrolü yapılmalıdır.

–  Hava Şartlarının uygun olması gerekmektedir. Yağmurlu veya çok soğuk havalarda imalat yapılmamalıdır.

–  Kullanılan yapıştırma harcı seramikle uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

–  Derz artısı seramiğin eşit boşluklarda döşenebilmesi için kullanımı önemlidir.

–  Kot Farkına dikkat edilmelidir. Seramik eşdeğer boyutlarda kesilmelidir.

–  Islak hacimlerde gidere doğru eğim yapılması gerekmektedir.

–  Seramikleri bir arada tutabilmek için derz dolgu kullanılmalıdır.

–  Seramik süpürgelik imalatına dikkat edilmelidir.

–  İmalatın kalitesine dikkat edilmelidir.

–  Seramik döşendikten sonra 1 gün boyunca üstüne basılmamalıdır ve ıslatılmamalıdır.

TEMİZLİK VE BAKIM

Seramikleri kullanırken seramiğe zarar verebilecek asitlerden, ani darbe ve etkilerden korunması gerekmektedir. Yıkanma ile kolayca temizlenebilir.

Fayans ve Seramik Arasındaki Fark Nedir?

Seramik ve Fayans arasındaki fark, seramiğin fayansa göre daha fazla pişirilmesidir. Fayans seramiğe nazaran daha düz olmasıdır. Fayanslar genellikle mutfak duvarlarında, banyo veya tuvaletlerde kullanılmaktadır. Yani iç mekanda kullanımı daha yaygındır. Seramiklerdeki renk çeşitliliği ve desen çeşitliliği fayanslara göre çok daha fazladır. Seramikler genel olarak yer döşemeleri için iç ve dış alanlarda kullanılırlar.

TÜRKİYEDEKİ ÜNLÜ SERAMİK MARKALARI:

Kale Seramik
Kale Seramik

1) ÇANAKKALE SERAMİK

2) SERAMİKSAN

3) NG QUA GRANİT

4) KÜTAHYA SERAMİK

5) BİEN SERAMİK

6) EGE SERAMİK

7) KALESERAMİK

8) VİTRA

9) YURTBAY SERAMİK

10) DECOVİTA SERAMİK

DÜNYADAKİ ÜNLÜ SERAMİK MARKALARI:

1) PERONDA SERAMİK

2) CODİCER SERAMİK

3) HARMONY SERAMİK

4) GRESAN SERAMİK

5) EQUİPE SERAMİK

6) CERLAT SERAMİK

7) BALDOCER SERAMİK

ORTALAMA SERAMİK MALİYETİ NEDİR?

Artan dolar kuru ve hiperenflasyondan dolayı seramik fiyatları gün geçtikçe değişmektedir. Artan enerji maliyetleri de inşaat sektöründeki yapı malzemelerinin fiyatlarını çok yukarılara taşımıştır. Malzeme fiyatlarında en çok fiyat artışı gösteren malzemelerden biri ise seramiktir. Seramik maliyetleri gün geçtikçe artmaktadır.

Bütün markalar kendine özgü ürünler üretip, kullandığı malzemenin, modelin ve desenine göre fiyatlama yapmaktadır. Ortalama 1. sınıf  kaliteli seramikler 170TL+KDV fiyat bandındadır. Bu fiyatlar firmadan firmaya göre değişebilmektedir.

HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI denediniz mi?

2 thoughts on “SERAMİK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir