PAFTA ÇEŞİTLERİ VE ÖRNEK PAFTA
1 PAFTA NASIL HAZIRLANIR?
Öğrencilerimizin üniversite eğitim koşullarına göre hocalarımızın istediği türde pafta hazırlama süreçleri karmaşık ve zorlu olabilmektedir. Bu noktada en önemli şey basit düşünmek ve konuyu doğru bir şekilde sunmaktır.
Paftayı hazırlamadan önce konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır. Sonrasında paftalar için gerekli bilgiler ayrı ayrı toplanıp belirli bir düzen içerisinde hazırlanmaya başlanmalıdır.
Pafta hazırlamaya başlamadan önce tasarımların paylaşıldığı mimarlık sitelerinden yardım alınabilir.
1.1 MİMARLIK SİTELERİ
2 KONSEPT PAFTA
Konsept paftasında tasarımı yaparken ve tasarlarken hangi vizyonu kullanarak geliştirildiği paftaya yansıtılmalıdır. Her yapının bir yapılış amacı vardır. Bu amaç bu bölümde paftaya (Konspet Pafta) işlenip ana fikri müşterinin zihninde oluşması sağlanmalıdır. Seçilen veya yapılan resimler konuyu odaklayacak şekilde seçilmelidir. Tasarımın en önemli özelliği ne ise bu paftada (Konsept Pafta) bütünlük içerisinde oluşturulmalıdır.
3 PROJE PAFTA
Proje paftasında tasarımın kat planları, enerji sistemleri, kullanılan malzeme açıklamaları, malzemeyi nasıl kullanıldığını ana fikir kabul eden resim, fotoğraf ve yazılardan oluşmalıdır. Tasarımın iç mekânından ve dış mekânından örneklemelere yer verilmelidir. Ana fikir bu paftada işlenmiş olarak müşteriye sunulur.
4 ANALİZ PAFTA
Analiz paftası tasarımın inşası, çevresi, iklim koşulları, güneş açısı etkisi, rüzgâr etkisi, toplu taşıma imkanları, trafik durumu verilerini içermektedir.
PAFTA DÜZENLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1- Ana fikir kabul edilen konu, tasarım, malzeme vs. fotoğrafı en büyük olmalıdır.
2- Ana fikri desteklemek için diyagramlardan, eskizlerden, anketlerden ve alıntılardan yararlanılabilir.
3- Tüm paftaların renk uyumuna dikkat edilmelidir.
4-Plan, vaziyet planı, grafik, diyagram, fotoğraf düzenlemeleri piksel tabanlı Adobe Photoshop programı ile yapılabilir.
5- Paftaya eklenecek olan yazıların hepsi aynı doğrultuda olmalıdır. Yatay veya dikey doğrultu seçimi tasarım farklılığına göre yapılmalıdır.
6- Paftalar görsel açıdan müşteriyi doyurmalı, müşterinin kafasında oluşabilecek tüm sorulara yanıt bulmalıdır.
7-Görsel ve yazı dengesine dikkat edilmeli, yazılar uzun ve karmaşık olmamalıdır.
8-Tasarladığımız yapı ne kadar komplike olursa olsun sunumumuz bir o kadar sade olmalıdır. Müşteri her zaman sade anlatımı, göz yormayan görselleri ve etkileyici anlatımlı sunumları seçecektir.
9-Renk skalalarına dikkat edilmeli, açıktan koyuya ya da koyudan açığa geçiş mutlaka kullanılmalıdır. Ana fikrin olduğu noktalarda vurgu yapmak gözden kaçırılmamalıdır.
Örnek Konsept Pafta (ASPEN ART MUSEUM)
Aspen’in şehir merkezindeki South Spring Street ve East Hyman Bulvarı’nın köşesinde yer alan müze, Shigeru Ban’ın inşa edilecek ilk kalıcı ABD müzesidir. Müze Priztiker mimarlık ödülü sahibi Shigeru Ban inşa etmiştir. Alanı 33 bin metrekaredir. İnşaat 2012 ekimde başladı ve 2014 yılında bitmiştir.
Açıldığı 1 yıl boyunca müzeye giriş ücretsiz olmuştur. Müzenin açılış etkinlikleri 3 gün sürmüş ve açılışa ülkenin önde gelen sanatçıları gelmiştir.
Mimar Ban müzeyi tasarlarken sanki bir kayak pistindeymişsiniz havasını uyandırmak istemiş ve bu nedenle çatıya muhteşem bir teras yapmıştır. Dağ manzaralarını ve binanın bir sanat müzesi olarak kullanım amacını dikkate almıştır.
Müze şeffaflık ve açık görüş düzlemlerine dayanmaktadır. Böylelikle müzeyi gezen insanlar ASPEN şehrinin güzelliğine de tanık olmaktadır.
Müzede zaman zaman insani yardım için heykeller sergilenmektedir. Teras katında havai fişek gösterileri yapılmakta ve yoğun talep olmaktadır gösteriye. Müzenin ziyaretçi sayısı son yıllarda %110 artmıştır. Müzedeki resimlerin sergilendiği galeriler son derece aydınlık döşenmiştir. Müze içinde bol ışık kullanılmıştır.
Ana giriş, binanın kuzey tarafında, resepsiyon alanına ve zemin kattaki iki galeriye erişim sağlayan Doğu Hyman Caddesi boyunca yer almaktadır. Oradan, ziyaretçiler müze alanlarındaki yollarını seçebilirler. Ya kuzeydoğu köşesindeki cam asansörü ya da doğu tarafındaki Büyük Merdiven ile üst seviyelere çıkarlar. Binanın dokuma dış ekranı ile iç yapısı arasında üç seviyeli bir geçit olan Büyük Merdiven, onu üç metre genişliğinde bir dış alan ve altı metre genişliğinde bir iç alan olarak ayıran bir cam duvarla kesişmektedir.
Mimar eserlerinde geri dönüşüme fazlasıyla önem vermektedir. Eserlerini her daim sadelik ve etkileyici unsurlarda tasarlamıştır.
Örnek konsept paftası, Analiz Paftası ve Proje paftası umarım işinize yaramıştır.