Müstakil Villa Yapım Maliyetleri 2023

Villa Yapım Maliyeti 2023

Müstakil Villa Yapım Maliyetleri hakkında piyasada bir çok rakamlar mevcut. Anahtar teslim villa projesi yaptığımızdan ötürü 2023 villa yapım maliyeti hakkında en net makaleyi sizlere sunmaktayız. Dolar kuruna göre bu maliyetler değişkenlik gösterebilir. Yanlış ve hatalı imalatlar maliyeti arttırabilir. Bundan dolayı villa maliyetini en doğru şekilde hesaplamak için profesyonellerden destek alabilirsiniz.

Müstakil villa yapım maliyetleri 2023

Türkiye’de özellikle de büyükşehirlerde yaşayan insanların büyük kısmı müstakil villada yaşamak istemektedirler. Bunun sebepleri ise; ülkemizde yaşanan depremler, beton yığınları arasından çıkıp doğal bir yaşam alanı ve bahçe, güvenilirlik ve daha bir çok sebep.

Peki bu müstakil ev veya villaların yapım maliyeti nedir?

Villa yapımında karşılacağınız imalatları ve bunların maliyetlerini detaylı bir şekilde anlatacağım. Hadi başlayalım.

Değişken döviz kurları, malzeme tedarik ve üretim sıkıntıları maliyeti belirleyen önemli faktörlerden birisidir. Malzeme fiyatlarından ziyade inşaat ustası bulmak da zorlaştığından dolayı işçilik maliyetleri de yüksek. Ülkemizde yaşanan depremden dolayı, özellikle deprem bölgelerinde işçilik maliyetleri 5 kat artmış bulunmakta. Bundan dolayı villa yapma maliyeti şu kadar demek doğru değildir. İnşaat maliyetleri bir çok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İnşaatın türü (1.sınıf, 2. Sınıf, 3.sınıf)
  • İnşaatın kat sayısı
  • Zemin sınıfı
  • Deprem durumu
  • Konumu
  • Kullanılacak malzeme kalitesi
  • İç mekan tasarımı
  • Projenin büyüklüğü

“Daha detaylı bilgi için inşaat maliyeti hesaplama yazımızı okuyabilirsiniz.”

2023 yılı Haziran ayı itibariyle, villa veya müstakil ev yapma maliyeti metrekare başına minimum 8.000 TL diyebiliriz. Bu maliyetler projeye göre değişmektedir. Villa yapmak için maliyet kalemleri nelerdir? Hadi detaylı inceleyelim.

PROJE MALİYETLERİ

Villa Proje maliyeti

Bir yapının inşaatına başlamadan mimari, statik, elektrik ve mekanik projelerinin çizilmesi ve bu projeler ile belediyeden onay alınarak inşaat ruhsatına başvurulması lazım. Müstakil ev veya villa için proje maliyetleri 45.000 TL -75.000 TL arasında değişmektedir. Tabi projelerinizi tecrübeli firmalara vermenizi tavsiye ederiz. Unutmamalıyız ki, deprem kuşağında yer alan bir coğrafyamız var.

Ruhsat alınmadan yapılar kaçak yapılar olarak değerlendirilip, para ve hapis cezalarıyla sonuçlanabilir. Bu yüzden ruhsat alınmadan inşaata başlanılmaması lazım.

Proje fiyatları bölgeden bölgeye değişmektedir. İnşaatın en önemli aşaması özellikle statik projedir. Statik projeyi tecrübeli bir inşaat mühendisinin çizmesi, depreme dayanıklı yapı için şarttır.

HAFRİYAT MALİYETLERİ

Villa hafriyat maliyeti

Hafriyat maliyetleri zeminin yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Zemin etütü yapılan arazide yapının temeli kaç metre derinlikte olduğu, eğimli bir yapıda olup olmadığı, arazinin dolgu yapılmasına ihtiyaç olup olmadığı en önemli etkenlerdir. Arazi düz ise hafriyat maliyeti az, eğimli veya dar sokakta ise hafriyat maliyeti yüksek çıkacaktır.

Sokak genişliği az ise ve tır, mikser, kepçe bu sokağa giremiyorsa;

Hafriyat çok zorlaşır. Beton pompası ve beton mikseri araziye giremezse maliyet artar.

2023 yılı haziran ayı için hafriyat işleminde iş makineleri ortalama saatlik maliyeti 800 TL ile 1400 TL arasında değişmektedir. Bu maliyet şehirden şehire değişmektedir.

KABA İNŞAAT MALİYETLERİ

Villa kaba inşaat maliyeti

Kaba inşaat, taşıyıcı sistemin yapılıp duvarların örülmesi anlamına gelmektedir.

Taşıyıcı; Betonarme, Çelik Konstrüksiyon veya Yığma Taş

Duvarlar; Tuğla, Bims veya Gazbeton

metrekare fiyatları sadece kaba inşaat olarak betonarme 3500 TL, çelik karkas için 1.500-1.750 TL taş evlerde ise çelik taşıyıcı sisteme yakın olacaktır.

Burada maliyeti belirleyen faktörler şunlar; Daha önce de bahsettiğimiz inşaatın konumu, yapının büyüklüğü ve işinizi teslim ettiğiniz firma. Yüklenici firmaların profesyonelliği ve çözüm kabiliyetleri maliyetlerinizi daha da düşürür.

Tesisat Masrafları

Villa maliyetinin diğer bir kalemi ise tesisat maliyetleridir. Evin metrajına göre fiyatlar değişmektedir. Ortalama olarak 150 m2 bir evin işçilik dahil su tesisatı masrafı 25.000 ₺ ile 35.000₺ arasında olmaktadır.

Su tesisatında maliyet sizin elinizde aslında. Isıtma sistemleri ve kanalizasyon hatları da bu maliyetlere dahildir. Malzeme kısmında talepler, metrajlar çok önemli. Isıtma sistemlerinin masraflarını aşağıdaki başlıkta değineceğiz.

Isıtma Tesisatı Masrafları

Öncelikli olarak tesisat tipini seçmemiz lazım. Tesisat tiplerine göre maliyet değişmektedir. Peki bu ısıtma tipleri nelerdir? Hadi inceleyelim:

Doğalgaz Kombi, Petek ve borulama sistemi

50.000 ₺ -70.000 ₺ arasında değişmektedir. Bu tesisatlar için kullanacağınız malzemenin kalitesine ve markasına göre değişkenlik göstermektedir. Alttan ısıtma doğalgaz sistemlerinde ise maliyetler peteklere göre daha yüksek olmaktadır.

Klima sistemi ile villayı ısıtmak istiyorsanız bunun için de iklimlendirme sistemi kurmanız gerekmektedir. Yaz ve kış aylarında evinizi istediğiniz derecede sabit olarak tutabilirsiniz. Tabi, elektrik faturasını da göz önünde bulundurarak seçim yapmanız lazım. İklimlendirme sistemi markadan markaya ve villanın mekanik olarak hazırlanan projesine göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama bir fiyat vermek gerekirse 100.000 ₺ – 150.000 ₺ gözden çıkartmanız gerekmektedir.

Evin ısıtma sistemi tipini villanın veya müstakil evin projesi çizilirken yapmanız gerekmektedir. Unutmamalıyız ki proje, inşaat maliyetini etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.

Elektrik Tesisat Masrafları

Villa yapımında maliyetler toplu konut maliyetlerine göre yüksek olmaktadır.

100m2 bir müstakil konut için 20.000TL civarında tesisat alt yapısı, sigorta panoları, kablolama gibi malzeme gideri bulunmakta. Bunlara aydınlatma ürünleri, cihazlar vb dahil değil maalesef.

Yine bu kalemin kaba işçilik masrafı 15.000- 20.000 TL arasında değişmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Duvarlar İçin Estetik Boya Renkleri Seçimi Nasıl Yapılır?

En İyi Dubleks Kat Planları Fikirleri Nelerdir?

Bahçe Dekorasyon İpuçları

Cephe Doğramaları

Plastik doğramalar markadan markaya değişkenlik gösterirken ortalama boyutlarda bir pencere 2.500TL den satılıyor. Alüminyum doğramalarda fiyatlar dolar ve euro kuru üzerinden işlem görmektedir. Isıcam konusuna gelince şişecam ürünleri ülkemizde kalite konusunda sorunsuz, zaten tek el gibi bir durumda. Isıcamlarda m2/1000TL civarlarında işlem görmektedir.

İNCE İNŞAAT MALİYETLERİ

Villa ince işçilik maliyeti

İnce kalemlerde herhangi bir maliyet hesaplaması yapılamamaktadır. Bunun sebebi lükslük seviyesi arttıkça fiyatların bir sınırının bulunmamasıdır.

30*60 boyutlarındaki seramik maliyeti ( 22 Haziran 2023 ) itibariyle 220 TL’ den başlamaktadır. Seramik boyutu ve modeli yükseldikçe bu rakamlar 2.000 TL’ ye kadar çıkmaktadır. Villa maliyeti hesaplarken bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Yani özellikle lüks tasarımlarda ince inşaat maliyeti kaba inşaat maliyetini geçmekte.

Villa ince işçilik maliyeti

Şimdi ince inşaat kalemlerini sıralayalım, siz dilerseniz kendi tercihlerinize göre bu kalemlerden fiyat alabilir, dilerseniz tüm kalemlerde uygulamalı olarak mimari destek alabilirsiniz.

  • Şap malzeme ve işçiliği,
  • Asma tavan,
  • İzolasyon,
  • Sıva malzemesi ve işçiliği,
  • Seramik malzemesi ve işçiliği,
  • Mermer malzemesi ve işçiliği,
  • Cam veya alüminyum korkuluk malzeme ve işçiliği,
  • Boya malzemesi ve işçiliği,
  • Parke malzeme ve işçiliği,
  • İç ve dış kapılar,
  • Vitrifiye ürünleri,
  • Duş sistemi,
  • Sabit mobilyalar,
  • Mutfak dolap ve tezgahı,
  • Isıtma soğutma sistemleri

Profesyonel bir ekiple çalışırsanız müstakil villa maliyetinizi daha da aşağı çekebilirsiniz. Unutmamalıyız ki, ucuz işçilik cebinize yarardan çok zarar verir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir