İnşaat Mühendisleri Hakkında Bilgiler

Okuldan yeni mezun olmuş inşaat mühendisleri ile bu sektörde yıllardır çalışan yapan, yapı malzemelerini en güzel şekilde birleştirerek planlamaları yapan ve aynı zamanda denetlemelerini gerçekleştiren mühendislik dallarından biridir.

İnşaat Mühendisi

İnşaat Mühendisi Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

  Çağımızın yükselişte olan mesleklerden biri de inşaat mühendisliğidir. Gerek çalışma alanlarının geniş olması gerek ise iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadan kolayca iş sahibi olma imkânı sağlamaktadır. Hem kamu hem de özel sektörde pek çok çalışma imkânı bulmaktadırlar. Sahada ya da ofis işlerinde aktif rol almaktadırlar.

   İnşaat mühendisi olmak için öncelikle lise eğitimini sayısal ya da eşit ağırlık bölümlerinden birinde alması gerekir sonrasında da mühendislik fakültesinde en az 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim alması gerekir. Bunun yanı sıra şantiye stajı yapması gerekmektedir. Eğer bir sonraki aşaması yüksek inşaat mühendisliğini düşünen kişiler de 4 yıllık inşaat mühendisliğini bitirdikten sonra ilave olarak 2 yıl yüksek lisansını da yapması gerekmektedir. Her yıl artan üniversite sayısına da bağlı olarak inşaat mühendis mezun sayısı da artmaya devam etmektedir. Mezun olduktan sonra çalışma hayatına kamu sektöründe başlamayı düşünenler ise kamu personel seçme sınavına girmeleri gerekmektedir. Bunlar dışında okulunu bitirip eğitim alan kişiler mesleğini icra ederken kendilerine büyük faydalar sağlayacak, işlerini kolaylaştıracak bilgisayar programlarını en iyi şekilde bilmesi ve eğitimini alması gerekmektedir. “İnşaat mühendisleri hangi programları bilmelidir?” yazımızı okumanızı öneririz.

İnşaat mühendisi ne kadar kazanıyor?

  Okuldan yeni mezun olmuş inşaat mühendisleri ile bu sektörde yıllardır çalışan inşaat mühendisi maaşı farklılık arz etmektedir. Maaş konusu değişkenlik göstermekle birlikte kamu ve özel sektörde çalışmasına bağlı olarak ortalama olarak 8 bin civarında ücretleri olmaktadır. Buna ek ilave olarak maaşlarının dışında ek görevlendirme ücretleri yurt içi ve ya yurt dışı şantiye işlerinde görevlendirmeleri ile maaş miktarları değişkenlik göstermektedir.

  İnşaat mühendisleri maaşı; kamu kurumundan özel kuruma, saha işinden ofis işine göre değişkenlik göstermesinin yanı sıra sahip olduğu aile yapısına ve çocuk sayısına göre de değişkenlik gösteren bir duruma sahiptir. Kamu kurumuna atanan yeni bir inşaat mühendisi daha çok kazanmaktadır bu sebeple yeni mezun olmuş olan inşaat mühendisi özel sektördense kamu kurumuna atanarak çalışması daha fazla getiri sağlayacaktır. İngilizce seviyesi iyi durumda olan bir inşaat mühendisi dil tazminatı alarak diğer inşaat mühendislerine göre daha fazla maaş alabilmektedir. 

  Sahada çalışan inşaat mühendisi;  normal maaşlara oranla belli bir ücret oranında daha fazla maaş almaktadır. Yüksek lisans ve buna ek olarak doktora yapmış inşaat mühendisi maaşına ek olarak eğitim tazminatı alarak maaşında değişkenlik sağlamaktadır. Eş durumuna bağlı olarak eşi çalışan ile eşi çalışmayan inşaat mühendislerinin ve çocuk sayısına göre de maaşları değişkenlik göstermektedir. 

  Kamuda kıdem sırasına göre mesela müdür, müdür yardımcısı, başkan olmasına göre mühendislerin maaşına ek maaş ücreti de verilmektedir.

İnşaat Mühendisi Ne İşle Uğraşır?

İnşaat Mühendisi Ne yapar
İnşaat Mühendisi Ne yapar

●   Genel olarak mimarlar ile birlikte ortak projede buluşup yapının tasarımı hakkında birlikte iş yaparlar. Mimarlar ve arasındaki farklar için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

●   Kamu hizmetleri yol, köprü, okul, havaalanı, gibi projelerde çalıştığı gibi konut, iş yerleri gibi projelerde çalışır.

●   Yapıların denetlemelerini; güvenlik ve bakım onarım denetlemelerine kadar ilgilenir.

●   Yapıların zaman kazanımı bakımından hızlı, bütçe açısından daha az maliyetli ucuz ve emniyetli bir şekilde yapılmasını sağlar.

●   Arıtma sistemleri, baraj yapıları inşa eder.

●   Köprülerdeki bakım ve onarım işlemlerini yürütür.

●   Şantiye alanında kullanılacak alet ve makineleri tasarlar.

●   Yapıların inşaatında belli bir programa göre hareket edilmesi ve bu süreçte ortaya çıkabilecek proje hatalarının düzeltilmesini sağlar.

● İnşaatla ilgili her türlü sorunlarda bilirkişi olarak görev yapması ve gereken işlemlerin yürütülmesini sağlamak

●   Binanın bitmesini sağlamada aktif rol alması, bayındırlık işlerini yürütmesi.

İnşaat Mühendislerinin Sahip Olduğu İş İmkânları Nedir?

İnşaat Mühendisi İş İmkanları
İnşaat Mühendisi Ne yapar

  İnşaat mühendisleri gerek şantiyelerde gerek ise ofis işlerinde denetim mühendisi olarak çalışmaktadırlar. Başlıca iş imkânları ve çalışma alanları; mekânsal planlama genel müdürlüğü, maden ocakları, çevre ve şehircilik bakanlığı olmak üzere sıralanabilir. Aynı zamanda belediyelerde sözleşmeli mühendis olarak da çalışmaktadırlar. İnşaat mühendisleri kendi ofislerini açarak özel piyasadan da iş alabilirler.

HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI DENEDİNİZ Mİ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir