İNŞAAT 4.0 Nedir?
Geleceğimizi şekillendirmede önemli rol üstlenen olan inşaat 4.0 yapı sektörünü şimdiden değiştirmeye başladı. İnşaat 4.0 nedir diye bakacak olursak; inşaat projelerinin en başından sonuna kadar olan süreç boyunca modern teknolojinin ve üretim tekniklerinin otomatikleştirilmesi olarak adlandırabiliriz. Bir bakıma internet, lazer, yazılım ve drone gibi teknolojilerin kullanılarak inşaat sektörünün dijitalleştirme sürecidir.
İnşaat sektöründe daha çok insan emeğine dayalı teknolojinin ve geleneksel üretim yöntemi mevcuttur. Ancak inşaat 4.0 ile sadece insan gücüne dayalı olmaksızın üretimde nesnelerinde dâhil olabileceği teknolojik aletlerinde kullanılarak birbirleri ile iletişim halinde kendi kararlarını alabilen sistemlerden meydana gelen üretim ortamı hedeflemektedir. Hedeflerin yerine getirilebilmesi için bu yeniliklerin inşaat sektörüne getireceği faydaları araştırmalıyız. Ayrıca bu teknolojileri üretim süreçlerine dâhil edilmesi gerekir.
Yapı Sektörüne İnşaat 4.0’ın Faydaları Nelerdir?
İnşaat sektörü geçmişten bugüne kadar insan gücüne dayalı olarak varlığını sürdürmüştür. Bu yüzden işlemler boyunca olağan iş seyrinde sürece dahil olan herkesle iletişim kurmak zorunludur. İnşaat 4.0 burada devreye girerek iletişim sürecini anlık haberleşmeye dönüştürür. Anlık bilgi paylaşımı ve görev dağılımı sayesinde verimli çalışma elde eder. Aynı zamanda uzaktan kontrol etme özelliği sayesinde insanların iş alanına gitmesine gerek kalmadan uzaktan sürecin sekteye uğramadan devam etmesine olanak sağlar.
Drone ile şantiye alanına girmeden malzeme takibi, onarım ve geliştirme ihtiyaç tespiti gerekli kontrollerin sağlanmasını rahatlıkla yapar. Böylelikle güç ve zaman açısından da tasarruf sağlanır.
Şantiye alanında tehlikeli alanlar kimi zaman söz konusu olur. 4.0’ın uzaktan kontrollü makineleri sayesinde tehlikeli alanlar rahatlıkla insan hayatını tehlikeye atmadan kontrolü sağlar. Bu sayede güvenlik bakımından da yapı sektörüne faydası olmaktadır.
4.0 ile sektör hareket ederse sürecin daha pratik, hızlı, güvenli, maliyeti düşük, verimi oldukça fazla aynı zamanda çevreci işler yapılır.
İnşaat 4.0 ile Birlikte Gelişen Teknolojiler
Nesnelerin interneti: cihazların internete bağlantısı sağlanarak birbirleri ile haberleşip uzaktan kontrolünün sağlanmasına olanak sağlar. Bu sayede;
- Doğru, gerçek aynı zamanda hızlı verinin ulaşımı sağlanır,
- İnşaat alanına girilmeden uzaktan kumanda ile kontrol edilir,
- Gerekli malzeme temini araç ve ekipmanların kontrol takibi yapılır,
- Güç yakıt ve zaman tasarrufu sağlanır.
1) İnternet hizmeti; farklı şehirlerde yer alan proje katılımcılarını internet paylaşım platformları sayesinde bir araya getirip buluşturan bu sayede ulaşım masraflarını azaltırken aynı zamanda haberleşme hızı sağlayarak zamandan tasarruf edilmesini bilgi akışının güvenilir yapılmasına olanak sağlar.
2) Prefabrikasyon ve modüler sistemler; fabrika ortamında üretilen yapı bileşenlerinin montajı yapılarak üretim sürecine eklenmesidir.
3) Radyo frekansı ile tanıma; inşaat 4.0 kablosuz otomatik tanıma sistemleridir. Şantiye alanında çalışanların sayısı ve verimliliklerinin denetlenmesi; inşaatta ki malzemenin miktarı güncel verilerin idari personel için sürekli ulaşılabilir olması, ortaya çıkması muhtemel herhangi bir sorunda anlık müdahale edilebilmesi ve o an doğru bir biçimde karar alabilme imkânları sunmaktadır.
4) Robotlar; günümüzde zamanla dijitalleşen ve otomatik hale gelmesi adına hedeflenen akıllı şantiyelerin vazgeçilmezi olacaktır. Şantiye alanlarının tehlike arz ettiği durumların olması gerekse bazen insanların bile zorlanarak girebileceği alanların mevcut olmasından dolayı iş kazalara neden olmaktadır. Zor koşulların mevcut olduğu tehlikeli ortamların var olması bunun sonucunda ölümlere kadar neden olabilecek kazaların olması hem iş gücünde hem de zaman açısından kayıplara neden olmaktadır. 4.0’ın sayesinde tehlikeli işlerde robotların var olması hem iş gücü hem de zaman ve bütçe açıcından zararları önlemeye yardımcı olacaktır.
5) Siber fiziksel sistemler; temel teknolojilerin başında siber fiziksel sistemler gelir. Çünkü akıllı üretim ve süreçlerin düzenli ve sağlam ilerleyişinde çok büyük rol oynamaktadır. İnternet hizmetlerinden radyo frekansına kadar bütünleşmiş bir teknolojidir.
İnşaat 4.0 siber fiziksel sistemler
6) Drone; içerisinde insan olmayan, yolcusu bulunmayan otomatik bir sistemdir. Sadece işine yönelik gerekli video, lazer tarama özelliği vardır. Aynı zamanda fotoğraf çekme gibi özellikler ile donatımlı olan uzaktan kumandalı bir nevi uçak türüdür. Drone sayesinde; insan gücüne dayalı hataların önlenmesi:
- İnşaat süresinin azalması
- Maliyetlerin daha aza indirilip daha yüksek karda işlerin yapılması
- İnsan gücünün de yetersiz kaldığı alanlara rahatlıkla ulaşımın sağlanması faydalarının arasındadır.
HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI denediniz mi?
Geri bildirim: 10 BÜYÜK MÜHENDİSLİK PROJESİ - İnşaat Maliyetim