HOBİ BAHÇESİ NEDİR?
Hobi bahçesi nedir?
Hobi bahçesi özellikle Covid-19 salgını ile daha da popüler olmaya başladı. Hobi bahçesi ekonomik getiri sağlamak için kurulan alan değildir. İnsan daha çok üzerinde organik meyve, sebze vb. yetiştirilebilen alanlara denir. İnsanlar hobi bahçelerini nefes alabilecekleri, toprakla buluşabilecekleri bir alan olarak görmektedir. Hobi bahçeleri, sizleri plazaların içerisinden kurtarıp doğal hayatın güzellikleri ile buluşturabilir.
İ“Peki hobi bahçesini nasıl kurabiliriz?” “Hobi bahçesi yapmak yasal mıdır?” “Hobi bahçesine ev yapılır mı?” “Hobi bahçesi maliyeti nedir?” gibi bütün sorularınıza bu yazımızda ulaşabileceksiniz. Hadi başlayalım.
Hobi bahçesi nasıl kurulur?
Hobi bahçesi kurmak için önce kendi isteklerinizin belirlenmesi lazım. Öncelikle ne kadar büyüklükte bir bahçe yapacaksınız? Meyve veya sebze yetiştiriciliği yapacak iseniz alanınızın büyüklüğünü ihtiyacınız doğrultusunda belirlenmesi lazım (meyve, sebze ihtiyacı vs.). Hobi bahçenizin büyüklüğünü belirlemek ilk adımda en doğru tercih olacaktır.
Hobi bahçeniz için ihtiyacınız olan alanı belirledikten sonra doğru bölgeyi veya noktayı tespit etmelisiniz. Sebze ve meyvelerinizin günlük ortalama 6-8 saat arası güneş ihtiyacı bulunur. Güneşe ihtiyaç olan meyvelerinizi sebzelerinizi bu alanda yetiştirebilirsiniz. Bahçenizin gölge olan alanlarında ise birçok sebze türünü (roka, maydanoz, kereviz vb.) yetiştirebilirsiniz.
Hobi bahçemiz için doğru alanları tespit ettikten sonra zeminimize dikkat etmemiz gerekir. Hobi bahçelerinde zemin çok önemli bir faktördür. Düz bir zemin ve taşsız bir zemin her zaman tercihiniz olmalıdır. Eğimli bir arazi ve çok taşlı zeminler bizim için uğraşması zor olacaktır. Sonuçta hobi bahçeleri keyif için yapılmakta ve biz de bahçemizden maksimum keyif almalıyız.
Bahçemizden taze, güzel meyve ve sebze toplamak için öncelikle toprağın verimliliği çok önemlidir. Toprak ne kadar verimli ise meyve veya sebze de o kadar verimlidir. Bu yüzden hobi bahçenizin toprak analizlerini yaptırmalısınız. Eğer toprak zayıf ise organik maddeler ile güçlendirebilirsiniz.
Hobi bahçeniz için bütün bu aşamaları tamamladıktan sonra size uygun olan bitkileri tohum veya fide olarak satın alıp bahçenize dikebilirsiniz. Bundan sonra tek yapmanız gereken doğru zamanlarda sulayıp, keyfinizi çıkarmak olacaktır.
Hobi bahçesi kurarken veya satın alırken dikkat edilmesi gerekenler?
Hobi bahçesi kurarken dikkat edilecek noktalar oldukça önemlidir. Eğer tarla sahibi değilseniz ya kiralamanız ya da satın almanız gereklidir. Hobi bahçeleri genel olarak 500 metrekare ile 2000 metrekare arasında olmaktadır. Hobi bahçeleri istisnai durumlar dışında genel olarak şehir dışına konumlandırılır.
1- Hobi bahçesi kurarken ilk dikkat edilmesi gerekli şey satış konusudur. Almak istediğiniz hobi bahçesinin imar durumunu kontrol etmelisiniz. Hobi bahçeleri genellikle hisseli tapu olarak satılır. Bu durumda tapuda almak istediğiniz hobi bahçesinin hisseniz olan kısmın geçtiğine emin olun.
2- Aldığınız hobi bahçesinin tapusunu kendi adınıza yapın.
3- Hazırlanmış olan parselasyon, gerçekte de aynı şekilde olması gerekir. Buna özellikle dikkat etmelisiniz.
4- Satın aldığınız hobi bahçesinin numarası parselasyonda bulunan herkesin imzalaması gerekmektedir.
5- Tapunuzun gerçek olduğunu kontrol edin.
6- Aldığınız hobi bahçesinin altyapı ve su sorunlarının çözülmüş olduğuna dikkat edin.
7- Güvenli bir alan olduğundan emin olun.
8- Ev alma komşu al lafını dikkate alıp sizinle hobi bahçesi alan insanlarla tanışın.
9- Ulaşım konusu dikkate alınmalıdır. Hobi bahçeniz ile eviniz arası uzak olmamalı yolda geçen zaman ve yakıt miktarı pahalı olmamalıdır.
10- Uygunluğunun yasa kuralları içerisinde alındığından emin olunmalıdır.
Hobi Bahçesi Yapma Şartları Nelerdir?
Hobi Bahçesi yapma şartları için bulunduğunuz şehrin belediyesinden bilgi almanız gerekmektedir. Hobi bahçesi yapma şartlarını ilgili belediyeler belirlemektedir. Belediyeden belediyeye bu şartlar değişebilir. Genelleme yapmak gerekir ise, hobi bahçesi yapma şartları şöyledir:
– Bahçeler özel olarak tahsis edilir bu yüzden burası kiraya verilme ve devredilemezdir.
– Hobi Bahçesini kuracak kişinin sabıka kaydında olumsuz durumlar olmamalıdır. Kaçakçılık, yasaklı ürün yetiştirme konusunda sabıkası bulunan kişilere kesinlikle hobi bahçesi kurmak için izin verilmez.
– Alandaki tarım yapılarına zarar vermemelidir.
– Kanunen yasak olan tohum ve fideler ekilmemelidir.
Hobi bahçesine Bağ evi yapılır mı?
Hobi bahçelerine belirli şartlar altında ev yapılabilir. İmar izni olmadan kesinlikle bağ evi, konut yapmak yasaktır. Eğer sahip olduğunuz bahçeyi eve çevirmek isterseniz öncelikle arazi hisseli değil sadece sizin adınıza olması gerekir. Yapıların imara uygun ve altyapı sistemlerinin olması lazım.
Yapının bağ evi olması için gerekli şartlar şöyledir;
1) İnşaat alanı 250 metrekareyi geçmemelidir.
2) İnşaat alanının kat sayısı %5 i geçmemelidir.
3) Parsel ve yol sınırları 5 metreden fazla yakın olmaması gereklidir.
Hobi bahçesine Prefabrik ev yapma şartları nelerdir?
Hobi bahçesine prefabrik ev belirli şartlar altında yapılabilir. Peki bu şartlar nelerdir?
1) Prefabrik ev yapılacak arsanın yola cephesi olması şarttır.
2) İmar izni %5’tir. En fazla 250 metrekaredir.
3) Altyapısı olması gereklidir.
4) Prefabrik yapılar, İmar Kanunu ve yönetmelikleri çevresinde ele alındığında kanunun tanımına uyan bir yapı olarak görülüyor.
Yukarıda bahsettiğimiz İmar Kanunu ve yönetmeliklerinde prefabrik yapılarla ilgili tanımlar ve açıklamalar şu şekildedir:
‘’Prefabrikasyon yapılar, hazır elemanlar ve bileşenlerle kurulan yapılardır. Kullanma amacına göre dayanım, görünüm, ikamete uygunluk, konfor, süre ve en az bakım yönlerinden olağan koşullara yeterli şekilde yanıt verebilecek tutarlı bir yapım sistemi meydana getirmek üzere, elemanlarının çoğunluğu atölyede modern endüstriyel yöntemlerin duyarlığı ile ve seri halinde imal edilmiş olan yapı türü prefabrikasyon yapı olarak kabul edilir. İmar Kanunu’nun 20. Maddesinde yer alan hükümler uyarınca yapılar, imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir. Prefabrik yapılar, Kanun uyarınca yapı tanımına girdiğinden, yapım şekli prefabrik olan bu yapılara da bu madde hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, mevzuat ile prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna getirilmemiştir.’’
İzinler nereden alınır?
Hobi bahçenize ev yapmak için izinlerinizi bulunduğunuz ikametgah adresiniz ve arazinizin kayıtlı olduğu belediyelerden bilgilerinizi, imara uygunluk, imar izni ve belge işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Yasalara ve kurallara uyulmadan izinsiz bir şekilde yapılan bağ evleri tespit edildikten 1 ay sonra yıkılacaktır. İmar izni olmadan tarım arazilerine ev yapmak mümkün değildir. Yapıldığı taktirde yıkılmadan önce metrekare başına en az 10 tl para cezası uygulanacaktır.
Bağ evi yaptırmanın maliyeti nedir?
İzinlerimizi aldıysak gelelim bağ evi yapmanın maliyetine. 2022 yılında inşaat malzemelerinin fahiş fiyatlarından dolayı maliyetimiz tahmin ettiğimizden daha yüksek olacağını şimdiden belirtelim.
Proje giderleri yaklaşık olarak 30-35 bin TL
Kaba inşaat bedeli: Yapacağınız köy evi yığma tuğla, ahşap ya da farklı bir çeşitte olacağı için bunların kaba inşaat bedeli farklılık gösterebilir. Bu noktada m2 başına 3500 TL ile 4500 TL ye kadar farklı fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Yani 100 m2 bir köy evinin kaba inşaatı size minimum 350 bin TL‘ye, maksimum da 450 bin TL‘ye mal olabilir.
Evin yapımında bu iki faslı atlattıktan sonra eviniz kabaca oluşmuştur artık. Şimdi sizi karşılayacak gider kalemleri genel olarak şu şekilde olur:
- Elektrik- su işçiliği,
- Pencere ve kapılar,
- Mutfak dolapları,
- Boya,
- Fayans, klozet, lavabo ve duşa kabin,
- Zemin kaplaması
Bütün bu giderler için de yaklaşık olarak bir fiyat vermemiz gerekirse 80-150 bin TL arası bir fiyatla karşılaşabilirsiniz. Bu aralığın fazla olması kullanılacak malzemelerin kalitelerindeki değişkenlikten kaynaklanmaktadır.
Şimdi bütün bu gider kalemlerini topladığımızda anahtar teslim bir köy evi size yaklaşık olarak 430 bin TL ile 600 bin TL arasında bir fiyata mal olabilir.
Belirttiğimiz gibi yapılacak evin planı, kullanılacak malzeme bu fiyatları tamamen etkileyecektir. Kısaca özetlemek gerekir ise bağ ev yaparken maliyetiniz, yapacağınız yapının lükslük derecesi ile doğru orantılıdır.
Detaylı bir şekilde fiyat hesaplamak isterseniz “2022 yılı inşaat maliyetleri” yazımızı okuyabilirsiniz.
Eğer inşaat maliyeti hesabını yapma konusunda fikir sahibi değilseniz “İnşaat maliyet hesabı nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Prefabrik ev maliyeti nedir?
Alacağınız prefabrik evin, projesiyle, kalitesiyle ve kullanılan malzemesi ile birlikte fiyatı artıp azalmaktadır. Belirtmek isteriz ki şimdi yazacağımız fiyatlar (2022 mayıs ayı) orta düzey prefabrik firmasından alınmış olup, firmadan firmaya değişiklik göstermektedir.
TEK KATLI PREFABRİK EV FİYATLARI:
50 metre kare 2+1 prefabrik ev, tek katlı ; 163.900 TL
55 metre kare 2+1 prefabrik ev tek katlı ; 179.900 TL
70 metre kare 2+1 prefabrik ev, tek katlı ; 193.900 TL
75 metre kare 2+1 prefabrik ev, tek katlı : 202.900 TL
78 metre kare 2+1 prefabrik ev, tek katlı; 213.900 TL
81 metre kare 3+1 prefabrik ev, tek katlı; 226.900 TL
90 metre kare 3+1 prefabrik ev, tek katlı; 251.900 TL
100 metre kare 3+1 prefabrik ev, tek katlı; 278.900 TL
150 metre kare 4+1 prefabrik ev, tek katlı; 380.900 TL
ÇİFT KATLI PREFABRİK EV FİYATLARI:
110 metre kare 2+1 prefabrik ev, çift katlı; 336.900 TL
126 metre kare 3+1 prefabrik ev, çift katlı; 411.900 TL
148 metre kare 3+1 prefabrik ev, çift katlı; 419.900 TL
150 metre kare 3+1 prefabrik ev, çift katlı; 448.900 TL
157 metre kare 3+1 prefabrik ev, çift katlı; 512.900 TL