GAZ BETON Nedir?

GAZBETON

NEDİR

Gaz beton , ince agrega ve inorganik bağlayıcılarla hazırlanmış karışımın, ekstra hava boşluğu oluşturan madde ilavesi ile hafifletilip buharla kürlenmesi ve sertleştirilmesi ile meydana gelir. Kısacası Gaz Betonun içerisinde fazla hava boşluğu bulunduran, ısı yalıtımı ve ses yalıtımı sağlayan yapı malzemesidir. Yüksek performans gösteren Gaz Betonu bir çok büyük şehirde kullanılmaktadır. Gaz Betonu mühendislik açıdan incelemek gerekir ise; binaların duvar yükünü azaltan ve böylelikle mevcut yapının yükünü azaltarak deprem direncine karşı katkıda bulundurur.

TARİHÇE

Gaz Betonun ilk olarak 1923 yılında İsviçre’de keşfedildiği bilinir. Birinci dünya savaşının etkilerinden birisi de hammadde ve enerji sıkıntısıdır. Bu sıkıntıdan dolayı İsveçli bilim adamları yeni bir yapı malzemesi üretme çalışmalarını başlattı. İsveçli ünlü mimar Johan Axel Erriksson gazbetonun içine konulan inorganik gözenek oluşturucu maddeyi keşfetmiştir. Bu madde Alüminyum tozudur. Patenti alan ünlü mimar tüm dünyada kullanılan yapı malzemesinin mucidi olmuştur. Gaz Betonun üretim amacı ise az enerji maliyeti ile uzun ömürlü bir malzeme üretmekti. Türkiye’de ilk olarak 1950’li yıllarda ithal edilerek İstanbul Hilton Otel inşaatında kullanılmıştır. Türkiye’deki ilk üretim ise 1960 lı yıllarda olmuştur. Endüstriyel üretimi ilk kez İsveç’in Yxhult kasabasında, Ytong markası adı altında başlamıştır.

ÖZELLİKLER

1-İçerisinde silisli kum, çimento, kireç ve su karışımı bulunmaktadır. Sert yapısını ise basınçlı buhar ile elde etmektedir.

2- Hafif, gözenekli ve yüksek basınca dayanıklıdır.

3- Sağlam ve uzun ömürlüdür.

4- Gözeneklerinin kapalı yapısından dolayı daha az su ve rutubet emer.

5- Betondan 10 kat, tuğladan ise 3 kat daha fazla ısı yalıtımı sağlar. Sürdürülebilirliğe katkısı büyüktür.

6- İnorganik yapısından dolayı 1000 derece ısıya dayanıklıdır. Yanmazdır.

7- Yüksek dayanım gücündedir.

8- Ses yalıtımına katkısı vardır.

9- Yoğunluğu düşüktür.

10- Isı iletkenliği en düşük duvar malzemesidir.

11- Hafif yapısından dolayı deprem esnasında kolonlara binen yük azalır.

12- Kolay işlenebilir.

13- Kolay kesilebilir, istenilen şekle kolayca sokulabilir.

14- Maliyeti azaltır.

15- Projelere değer katar.

SINIFLARI VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Gaz Beton sınıfları ve fiziksel özellikleri
Gaz Beton sınıfları ve fiziksel özellikleri

ÜRETİM AŞAMASI

Su, Çimento, kireç ve alüminyum tozunun karıştırılması ile elde edilir. Şekil verilmesi için ise çelik kalıplar kullanılır. Belirli sertliğe ulaştıktan sonra kesim işlemleri gerçekleşir ve buhar kazanlarına konulur. Bu kazanlarda 12 saat bekletilip tam sertliklerinin kazanılması sağlanır. Eğer donatılı bir Gaz Betonu üretecek ise öncelikle donatılar korozyon önleyici ile korunmuş olarak kalıplara yerleştirilip döküm işlemi gerçekleştirilir.

Bu işlemler sonucunda Gaz Beton istenilen düzeydedir ve kullanıma hazırdır. Üretim aşamalarını daha detaylı görmek isterseniz aşağıda bulunan videoyu izleyebilirsiniz.

KULLANIM ALANLARI

Gaz Beton
GAZBETON

1- Dış ve iç duvar dolgu malzemesi olarak

2- Asmolen dolgu malzemesi olarak

3- Yalıtım plağı olarak,

4- Lento olarak,

5- Döşeme plağı olarak,

6- Çatı plağı olarak,

7- Binaların yapımında,

8- Ticari, sosyal tesis ve sanayi yapılarında çokça kullanılmaktadır.

Gaz Betonun tasarımda sağladığı yararlar nelerdir?

– Projelendirmede kolaylık sağlaması,

– Dış duvar kalınlıklarını azaltması (100 m2 de 5 m2 alan kazandırır.)

– Bina taşıyıcılarının incelmesi

– Dengeli ısı depolama özelliği

– Düşük don hassasiyeti

– Şekil, hacim stabilitesi

– Düşük su emme

– Az bakım-onarım maliyeti

Gaz Betonun ölçüleri nelerdir?

Ölçüleri standart olup 60 cm boy, 25 cm yükseklik standarttır. Kalınlık 12,5 – 13,5 – 15,0 – 17,5 – 20,0 – 22,5 – 25,0 – 27,5 – 30,0 – 32,5 – 35,0 – 37,5 – 40,0 olarak üretilmektedir.

FİYATLARI

Gaz Beton fiyatlarını güncel olarak hesaplamayı buradan yapabilirsiniz.

YTONG mu Tuğla mı kullanılmalıdır?

Gaz Betonun özelliklerinden yukarıda bahsetmiştik. Ytong uzun vadede ısı yalıtımı ve ses yalıtımı sağladığını göz önüne aldığımızda maliyeti düşürür. Ancak müteahhitler için avantajlı değildir çünkü gaz betonumuz tuğlaya göre daha pahalı bir malzemedir. Gaz Betonun tuğladan daha iyi bir malzeme olmasına rağmen, yeni bir malzeme olduğu için uygulaması uzmanlık gerektirir. Eğer doğru uygulanma yapılmaz ise binada çatlaklara yol açabilir ve konforsuz bir zemin oluşturabilir. Tuğla mı Gaz Beton mu diye sorulduğunda net bir şekilde şu malzeme kullanılmalıdır denilemez. İki malzeme de incelenip ona göre karar verilmelidir.

Gaz Beton üreten firmalar nelerdir?

– YTONG

– KÇS GAZBETON

– ARKOZ GAZBETON

– NUH YAPI ÜRÜNLERİ A.Ş

One thought on “GAZ BETON Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir