Duvar Nedir? Duvar Çeşitleri Nelerdir?
Yapılarda (Bina, Fabrika, Endüstriyel yapı vb.) tuğla, taş, gazbeton ve bloklardan değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme duvar olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Yapı yapımında kullanılan çeşitli duvar türleri bulunmaktadır. Bu duvar türleri nelerdir? Hadi hep birlikte inceleyelim.
1. Yük Taşıyan Duvar
Adından da anlaşılacağı gibi, tüm bina yapısı betonarme taşıyıcı eleman (kolon, perde) dışında duvarlarla desteklenmiştir. Genel olarak döşemeden gelen yükler kirişlere, kolonlara ve son olarak da temele aktarılır. Duvar burada yük aktaran eleman olarak kullanılmıştır. Yapısal parçaların kendi ağırlığı da dahil olmak üzere tüm yapının ağırlığını taşıyan duvarlara, ister yapı içerisinde ister dışarısında olsun, bu elemanlara taşıyıcı duvarlar denir. Bu sistem kullanılması pek önerilmez. Sadece bilgi amaçlı yazdık.
2. Taşıyıcı Olmayan Duvar (Düşük Duvar)
Bu tür duvarlar, üzerindeki yükleri (hareketli yük ve kalıcı yük) veya çatı yüklerini taşımaz; bu nedenle yapının üzerindeki yükleri taşımayacaktır. Bina içi bölme duvarlar, sadece odaları bölmek için yapıldığı ve yapısal taşıyıcı görevi olmadığı için bunu kullanmak doğru tercihtir.
Binanın yapısını etkilemeden, yük taşımayan duvar kaldırılabilir veya ölçüleri düzeltilebilir. Yük taşımayan duvarlar aynı zamanda dolgu duvar olarak da bilinmektedir. Bu duvarlar farklı kalınlıklarda olup, kullanılan tuğla ebatlarına bağlıdır.
3. Perde Duvar
Yapıya etkiyen deprem, rüzgar, su vb. etki eden yanal yükleri karşılayan yapıya perde duvar denir.
Perde duvarların yapımı ve uygulaması basittir; yapı deplasman etkilerini en aza indirmek için simetrik olarak yerleştirilmektedir. Perde duvarda stabilite sorunu yoktur.
4. İstinat Duvarı
İstinat duvarları, destekleyici bir eleman görevi görerek, toprağın genellikle dik bir eğimde sabit kalmasını sağlayan yapısal elemandır. Gereksinimlere bağlı olarak, belirli bir yere istinat duvarı yapmanın temel amacı, arkasındaki toprağı tutmaktır.
Bir bahçeyi çevreleyen küçük peyzaj taş duvarları, dağlık arazilerde yol boyunca heyelanı önleyen duvarlar örnek olarak verilebilir. İstinat duvarı çeşitleri şunlardır:
Yerçekimi (Ağırlık) istinat duvarı,
Gabyon İstinat Duvarı
Betonarme istinat duvarı,
Tuğla istinat duvarı,
Ankrajlı istinat duvar,
Payandalı istinat duvarı
Blok İstinat Duvar (MSE)
Taştan yapılmış istinat duvarı.
5. Boşluk Duvarı
Temeldeki ağırlıklarını düşürürler. Ses yalıtımı ile aynı etkiye sahiptirler. Boşluk havayla dolu olduğundan ve ısı iletimini sınırladığından, boşluklu bir duvar, katı bir duvardan daha yüksek ısı yalıtımı sağlar.
Katı duvarlardan yüzde 50 daha yüksek ısı akış hızına sahiptirler. Ekonomik açıdan diğer masif duvarlardan daha ucuzdur. Ateşe dayanabilir. Gürültü, boşluk duvarından filtrelenir.
6. Tuğla Duvar
Tuğla, çok yönlü ve uzun ömürlü bir yapı malzemesidir; bu nedenle tuğla yığma duvarlar binlerce yıldır küçük değişikliklerle bina yapımında kullanılmıştır.
Yapımında yanmış kil tuğla, kum-kireç tuğla (kalsiyum silikat tuğla), Beton tuğla, Uçucu kül kil tuğla ve Ateş tuğlası kullanılmıştır.
Kullanılan tuğlanın kalınlığına bağlı olarak kalınlıkları değişebilmektedir.
8. Çekirdek (PERDE) Duvar
Bu duvarın inşası binanın temelinde başlar ve yapı ile aynı yüksekliğe yükselir. Bu duvar hem perde duvar hem de kolon görevi görür.
Rüzgar, deprem ve diğer doğal afetler gibi dış yanal kuvvetlere direnmede perde duvarla aynı amaca hizmet eder. Burulma etkisine dayanacak şekilde binanın tam ortasına inşa edilmiştir. Rijit bir yapı oluşturur. (RİJİTLİK Nedir?)
9. Prekast Duvar
Prekast beton duvarlar, yeniden kullanılabilir bir duvar kalıbına beton dökülüp, kontrollü bir şekilde kürlendirilerek üretilir. Şantiyeye güvenli bir şekilde taşınır ve yerinde monte edilerek inşa edilir.
Prekast duvar yapmanın temel amacı, inşaat sürecini hızlandırmaktır. Bu duvarlar, herhangi bir ağırlık taşımayan ancak paralel yüklere dayanması gereken bir bölücü duvar veya cephe olarak tasarlanmıştır.
10. Parapet Duvarı
Parapet, genellik balkonlara ve çatılara inşa edilerek belirli bir miktarda koruma sağlayan bir duvar türüdür.
Bir parapet duvarı çeşitli amaçlara hizmet eder ve istenen cepheyi elde etmek için farklı şekillerde şekillendirilebilir.
11. Sınır Duvarı
Sınır duvarı, taşınmaz mallar için sınır veya çit görevi gören ve çeşitli tasarımlarda gelen yerinde dökme veya prefabrik bir yapı olabilir. Aynı zamanda, bir mülkiyet sınırına veya bitişiğine inşa edilmiş bir binanın duvarı, çiti veya muhafazası olarak da tanımlanabilir.
12. Güçlendirilmiş Tuğla Duvar
Bu tip duvarlar, duvara uygulanan çekme kuvvetleriyle başa çıkmak için inşa edilir. Bu duvar inşa edilirken duvar boyunca hem yatay hem de dikey düzlemlerde donatı gereklidir.
13. Panel Duvar
İki kolon arasında konumlandırılan yük taşımayan bir duvardır. Paneli sabitlemek için çivi ve yapıştırıcı kullanılır. Rustik, panolar ve çerçeveler, panel tasarımı seçeneklerinden bazılarıdır.
Paneller için sert ağaçlar veya düşük maliyetli çam kullanılabilir. Panel duvarları döşemeden önce odayı boyamak iyi bir fikirdir.
14. Kaplamalı Duvar
Bu duvar taş veya tuğladan yapılabilir. Tuğla en çok bilinen kaplamalı duvardır. Duvarın kalınlığı kullanılan tuğla ölçüsüne göre değişebilir. Kaplamalı duvarlar, inşa etmek için sağlam duvarlardan daha az zaman gerektirir.
HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI denediniz mi?