Depremde En Büyük Hasarı Neden Duvarlar Alır? Duvar Hasarı Sebepleri Nelerdir?

Deprem Duvar Hasarı

Türkiye’de meydana gelen depremler, ülkemizde birçok yapısal hasara sebep oldu. Taşıyıcı sistem hasarlarının dışındaki en büyük hasarlardan biri, duvar hasarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Deprem sırasında iç ve dış duvarlarda meydana gelen hasarlar, yapının dayanıklılığını düşürür ve maliyet açısından yüksek hasarlara sebep olmaktadır. Depremde neden en büyük hasarlar duvarlarda olur? Duvarlar daha dayanıklı nasıl olur? hadi başlayalım.

Düşük Mukavemetli Duvar Malzemeleri

Deprem sırasında duvarların hasar almasının bir çok sebebi vardır. Öncelikle kalitesiz malzeme kullanımı duvarların hasar almasına sebep olacaktır. Yeterince fırınlanmış tuğlalar, sulaması yeterli yapılmamış duvarlar daha sonradan maliyet açısından büyük kayıplar verdirmektedir. Tuğla yerine gaz beton veya bims tercih edilmesi duvarın daha dayanıklı hale gelmesini sağlayacaktır.

Ytong Duvar

Kötü İşçilik ve Uygulamada Eksikler

İşçiliğin çok kötü yapılması ve uygulamada terazi ve şakül kullanılmaması, duvar hasarının önemli bir diğer sebebidir. Duvar örüldükten sonra mutlaka sağlamlığı kontrol edilmelidir. Ytong veya bimsin üzerine direk alçı uygulayarak maliyetten kaçınılmaması lazım. Kara sıva duvarın dayanıklılığını arttırmakla birlikte taşıyıcı sisteme de destek olmaktadır. Duvarlarda, yapısal olarak doğru malzeme karışımı ile üretilmeli ve imalatı belirlenen şartlara uygun olmalıdır. 2018 TBDY’miz, yapıya etkiyen yatay deprem kuvvetini karşılamakta kesme alanına katkı olarak duvar yatay kesit alanının 0.15 ini eklemelisin diye yönlendirmektedir. Bu durumda hiçbir duvarı taşıyıcı değildir diye adlandırıp, öylesine bırakmamalıyız. Betonarme taşıyıcı sistemler arasına ve dış cephelerde tuğla, Bims, gazbeton gibi malzemelerden örülen duvarlar, bölücüdür deyip, kurallara uygun yapılmamaktadır.

Duvar – Kiriş Bağlantılarının Zayıflığı

Duvar kiriş bağlantı yerlerinde kama veya köpük uygulamalarının yapılmaması, deprem esnasında bu iki elemanın birbirinden bağımsız çalışmasına sebep olmakta ve hasarlar meydana gelmektedir. Duvar-kiriş bağlantılarının yapılıp duvar daha sağlam hale getirilmelidir. Unutmamalıyız ki; deprem anında üzerimize yıkılan duvarlar hayati olarak insanları riske atmaktadır.

Duvar Hasarı

ilginizi çekebilir:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir