Beton Kürlemesi Nedir? Beton Kürleme Yöntemleri?

Beton Kürlemesi Nedir?

Beton yüzeyinin nemini koruma ve çimentonun hidratasyonunu artırma işlemine beton kürleme denir.  Betonun fiziksel özellikleri tamamen çimentonun hidratasyonuna bağlıdır.  Kürleme düzgün yapılmazsa beton tam mukavemetini kazanamayacaktır.  Uygun olmayan kürleme de betonun çatlamasına neden olabilir. (BETON DÖKÜMÜ VE BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER? )

Beton Kürlemenin Amacı:

i) Çimento ve su arasındaki hidratasyon işlemini tamamlamak.

ii) Betonun maksimum mukavemetini elde etmek.

iii) Beton yapının çatlamasını önlemek.

Beton Kür Yöntemleri:

1. Gölgeleme:

Bu yöntemle suyun buharlaşması beton yüzeyinde kilitlenir.  Ayrıca yüzeyi ısı, rüzgar vb. etkenlerden korur. Soğuk iklimlerde çimentonun hidratasyon ısısını koruyarak betonun donmasını engeller.

Gölgeleme Beton Kürleme Yöntemi
Gölgeleme Beton Kürleme Yöntemi

2. Yüzeyi Kaplamak:

Bu yöntemde beton yüzeyi, su kaybını önlemek ve betonun daha fazla zarar görmemesi için ıslak çuval veya su geçirmez kağıtlarla kaplanır.  Bu yöntem betonarme döşemeler ve kaldırımlar için tatmin edici sonuçlar vermektedir.

Yüzeyi Kaplama Beton Kürleme Yöntemi
Yüzeyi Kaplama Beton Kürleme Yöntemi

3. Yağmurlama:

Bu yöntemde uygun aralıklarla nozullar yardımıyla beton üzerine su püskürtülür.  Bu yöntem, beton yüzeyinin sürekli nemli kalmasının zorluğundan dolayı çok etkili değildir.

Yağmurlama Beton Kürleme Yöntemi

4. Göletleme:

Havuzlama, beton zeminlerin, döşemelerin, kaldırımların vb. kürlenmesinde kullanılan en yaygın yöntemdir. Bu yöntemde beton yüzey ilk önce 24 saat nemli bir örtü ile kaplanır.

Bundan sonra, örtüler çıkarılır ve tüm alanın etrafına az miktarda kil birikintisi yapılır.  Daha sonra son kürleme için su doldurulur.

Göletleme Beton Kürleme Yöntemi
Göletleme Beton Kürleme Yöntemi

5. Membran Kürleme:

Bu yöntemde beton yüzey su geçirmez membranlar veya bitüm emülsiyonu, mum, kauçuk lateks emülsiyonu, su itici, plastik filmler vb. gibi sızdırmazlık bileşikleri ile kaplanır.

Membran betondan su kaybını korur.  28 günlük membran kürünün iki haftalık nemli kürlemeye eşdeğer güç verdiği görülmektedir.

Membran Kaplama Beton Kürleme Yöntemi
Membran Kaplama Beton Kürleme Yöntemi

6. Buhar Kürleme:

Buhar kürü, ıslak koşullarda betonun sıcaklığı artırılarak yapılır.  Bu yöntem, betonun kısa sürede tam mukavemetine ulaşmasını sağlar, böylece kürünü de kısa sürede tamamlar.  Buhar kürü çoğunlukla prekast elemanların üretimi için benimsenmiştir.

Buharla Beton Kürleme Yöntemi
Buharla Beton Kürleme Yöntemi

Minimum Beton Kür Süresi:

Kürlenme süresi pratik olduğu kadar uzun olmalıdır.  Atmosferik sıcaklık, ekzotermik bir reaksiyon olan hidratasyon sürecini etkilediği için kürleme sürecinde önemli bir rol oynar.

Kürlenme süresini de belirlediği için uygun sıcaklığın korunması da önemlidir.  Çoğu beton yapı için, 5°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda kürlenme süresi 7 günden az veya belirtilen basınç veya eğilme dayanımının %70’ine ulaşılana kadar olmamalıdır.

Yüksek erken dayanımlı çimento kullanılması ve sıcaklığın 10ºC’nin üzerinde olması durumunda süre minimum 3 güne düşürülebilir.

IS 456 – 2000’e göre beton, OPC için 7 günden, mineral katkılı veya çimento katkılı beton için 10 günden daha az kürlenmemelidir.

Sıcak hava ve kuru sıcaklık koşullarında, normal portland çimentosu için minimum kür süresi 10 gün, mineral katkılı ve çimento katkılı beton için 14 gün olmalıdır.

Beton kür süresinin zamana bağlı dayanım grafiği
Beton Kürünün Zamana Bağlı Dayanım Grafiği

Sertleşme süresi aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

– Yapısal eleman türleri.

– Üyenin Boyutu ve Şekli.

– Kullanılan çimento cinsi,

– Karışım oranları,

– Gerekli beton mukavemeti.

– Beton sınıfları.

– Atmosferik sıcaklık.

– Sertleştirme yöntemi.

HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI denediniz mi?

One thought on “Beton Kürlemesi Nedir? Beton Kürleme Yöntemleri?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir