BETON DÖKÜMÜ VE BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?
Betonun özellikleri korunarak, şantiyeye transmikserle teslim edildikten sonra, pompayla istenilen noktadaki kalıba yerleştirilmesi işlemine “beton dökümü” denir. Beton dökümü dikkat edilmesi gereken hassas bir işlemdir. Beton dökümünde peki nelere dikkat etmeliyiz? Hadi başlayalım.
BETON DÖKÜMÜNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
1- Yapı denetim tarafından kalıp ve donatı kontrolü yapmadan beton dökülmemesi gerekir.
2- Beton dökümünden önce gerekli beton ihtiyacı mühendisler tarafından belirlenmeli ve beton israf edilmemelidir. (Beton maliyetinden dolayı).
3- Teknik personeller beton dökümünde şantiyede bulunmalıdır.
4- Mesafe göz önüne alınarak yakın ve kaliteli beton üreten beton santralleri tercih edilmelidir. Eğer beton santralinin kaliteli beton ürettiğini düşünmüyor iseniz bir üst sınıf betonu tercih edebilirsiniz. (Tablo 1)
5- Temel, kolon, perde ve döşemede asgari C30 beton, grobetonda asgari C16 beton, subasman betonu ile lento ve hatıl betonlarda C20 beton kullanılmalıdır.
6- Şantiyeye gönderilen mikserin irsaliyesini beton dökümü gerçekleşmeden önce kontrol edip, siparişimize uygun gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Betonun taşıma süresi 2 saati geçmemelidir. 2 saati geçen taşıma sürelerinde beton kullanılmamalıdır.
7- Gelen beton, beton laboratuvarı tarafından bütün mikserlerden taze beton numuneleri alınıp, analizleri yapılmalıdır. Çıkan sonuçlar dosyada muhafaza edilmelidir. (Tablo 1.1)
8- Kolon, Perde ve Tabliye betonların vibratörü segregasyon olmaması için aynı anda atılmamalı sırasıyla atılmalıdır. (Tablo 1.2)
9- Merdiven bağlantı kirişi ve ara sahanlığın betonu, ara sahanlığın oturduğu taşıyıcılarla birlikte atılmalı, basamakların betonu ise döşeme ile birlikte atılmalıdır.
10- Beton atılmadan önce kalıplar temizlenmeli, sağlam ve sızdırmaz olduğu kontrol edilmelidir. Aynı zamanda kalıpların yağlanması gerekmektedir. (Tablo 1.3)
11- Kolon ve perde betonlarında kalıba 150 cm’ den daha fazla yüksekten, döşeme betonunda ise 70 cm’den daha yüksekten beton dökülmemelidir.
12- Beton atarken soğuk derz oluşumu engellenmesi için gecikme ve duraklamalar olmamalıdır. (Tablo 1.4)
13- Betonu homojen tabakalar halinde yerleştirip, yığın yapılmaması gerekmektedir.
14- 30 metreden uzun temellerde 20 metrede bir soğuk derz yapılmalı, soğuk derzlerde ilave donatılar projeye göre yerleştirmelidir.
15- Soğuk derz yapılacak noktalarda rabitz teli kullanılarak betonun akmaması ve yüzeyin pürüzlü kalması sağlanıp aderansı arttırmak için soğuk derz noktalarına kimyasal sürülmelidir.
16- Beton atmadan önce vibratörün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli ve şantiyede yedek vibratör bulundurulmalıdır. (Tablo 1.5)
17- Betonun mukavemetinin düşürülmemesi için kesinlikle şantiyede betona su dökülmesine izin verilmemelidir.
18- Temel içerisinde bırakılan tesisat boruları üzerine direkt beton hortumu tutulmasına izin verilmemelidir. (Zarar görmesini önlemek için)
19- Öğlen saatlerinde beton dökülmemeli sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir.
20- Soğuk havalarda beton dökümünden kaçınılmalıdır. ( TS 1248′ den bakınılabilir.)
21- Dondan dolayı bozulan betonlar mutlaka sökülüp, uygun şartlarda yeni taze beton dökülmelidir.
22- Kolon ve perde betonları atılmadan önce Nivo veya su terazisi ile kiriş altı kotlara göre beton atılmalıdır.
23- Drenaj hattının üzerine fazla betonun dökülmesine izin verilmemelidir. (Sık yapılan hatalardan biri)
24- Betonun dökülmesi tamamlandıktan yaklaşık 1 saat sonra beton sulanması ve kimyasal kür uygulanması yapılmaya başlanmalıdır. Bu uygulamanın amacı betonun içerisindeki suyu kaybetmesini önlemektir. (Tablo 1.6)
25- Mühendis onayı alınmadan kalıplar sökülmemeli, normal şartlarda kiriş yan kalıpları ve kolon-perde kalıpları 3 gün, döşeme kalıpları 12 gün, kiriş ve büyük döşemeler 21 gün sonra sökülmelidir. (Tablo 1.7)
26- Kalıp söküldükten sonra tij demirleri kesilmelidir.
27- Beton söküldükten sonra segregasyon olan yüzeyler grout harcı (tamir harcı) ile kapatılmalıdır.
HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI denediniz mi?
Geri bildirim: Beton Kürlemesi Nedir? Beton Kürleme Yöntemleri? - İnşaat Maliyetim
Geri bildirim: Temel Onarımı - Yöntemler, Maliyetler ve Teknikler - İnşaat Maliyetim