BAHÇE DEKORASYON İPUÇLARI

Bana göre en iyi bahçe dekorasyon fikri, insanları rahat ve konforlu hissettiren bahçedir. Bahçede geçen her dakika huzurlu ve rahatlatıcı olmalıdır. Bahçede önemli olan sadece bitki değildir. Asıl önemli olan ölçüler ve fikirlerdir. Peki nedir bunlar? Hadi başlayalım.

1) KONFORLU YÜRÜYÜŞ YOLLARI

Yollarınızın rahat geçiş için yeterince geniş olduğundan emin olun. Kimse içeride veya dışarıda dar alanlardan geçmekten hoşlanmaz. En az iki kişinin yan yana yürüyebileceği genişlikte bir yürüyüş yolu için genişlik en az 1.5 metre olmalıdır. İnsanların tek sıra yürüdüğü yollar için genişlik en az 1 metre olmalıdır. Yürüyüş yolunu çevreleyen bitkiler veya yapılar (Şelale, doğal taş vs.) ne kadar yüksek olursa, konfor için yol o kadar geniş olmadır. Yürüyüş yolunun etrafındaki yapılar veya bitkiler ne kadar uzun olursa insanlar bu yolu daha kısıtlı hisseder.

Bahçe Yürüyüş Yolu
Bahçe Yürüyüş Yolu

2) KAPLAMA MALZEMESİNE DİKKAT EDİN

Yürüyüş yolunuzun güvenli bir zemin sağladığından emin olun. Kaygan yüzeylerden ve sallanan gevşek yerleştirilmiş kaldırım taşlarından kaçının. Cilalı granit (Seramik) ve düz dış mekan karosu gibi kaplama malzemeleri, özellikle kış aylarında kaygan bir zemin oluşturabilir. Bu yüzden yüzeyi mat olan kaymaz taşlar veya çakıl taşı tercih edilebilir. Çakıl taşı seçilirken de dikkat edilmedir. Elenmemiş çakıl, sıkıca sıkıştıran ve sağlam bir temel sağlayan çeşitli boyutlarda agregalar içerir. (Elenmiş çakıl, iyi sıkışmayan ve ayak altında gevşek kalan benzer büyüklükteki agregalardan oluşur.) Kaplama malzemeniz ne olursa olsun, su birikmesini önlemek için yüzeylerinizin hafif eğimli (yüzde 1 ila 2) olduğundan emin olun.

Yürüyüş Yolu Kaplama Malzemesi
Yürüyüş Yolu Kaplama Malzemesi

3) ÇİM BAHÇEYİ FERAHLATIR

Bir bahçe dekorasyonu için çimin bakımı zor ve maliyetli olabilir. Ancak başka hiçbir yüzey bu kadar üzerinde uzanmak, oyun oynamak, yürümek için rahat ve dayanıklı değildir. Ayrıca herhangi bir ekim, çimenlerin düzenli olarak dayandığı yaya trafiğini kaldıramaz. Çim gerçekten de özel bahçelerde bulunmalıdır. Az bakım gerektiren yapay çim veya yapay bitkilerin de işe yarayabileceği bir çim bahçesi kurmaktan kaçının. Keyif alacağınız alanlarda çimlendirmenin basit yollarını aramayın. Keyif almak istiyorsanız çimlere iyi bakmalısınız.

Çimlendirme
Çimlendirme

4) TOPRAĞINIZIN ANALİZLERİNİ YAPTIRIN

Bahçenizin toprağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Tarım İl Müdürlüklerine başvurup bir toprak testi yaptırın. Ziraat Mühendisleri başvurunuzu değerlendirmeye alıp bu süreçte sizlere danışmanlık sağlayacaktır. “Bahçenin hangi bölümlerinden ne kadar toprak numunesi gönderilmeli?” “Numune almak için en iyi zaman nedir?” sorularının cevaplarını vereceklerdir. Toprağınızda nelerin eksik olduğunu ve onu nasıl geliştireceğinizi veya düzelteceğinizi sizlere söyleyeceklerdir. Ayrıca, toprağınızın besin seviyeleri hakkında sizlere bilgi verecek ve bu süreçten sonra toprağınızı tanımış olacaksınız. Toprağınızda hangi bitkilerin yetişip, yetişmeyeceğini öğrenip ona göre dikim yapmalısınız.

Toprak Analizi
Toprak Analizi

5) TOPRAK TAKVİYELERİ YAPIN

Eğer toprağınız yeterli besin değerine sahip değil ise dışarıdan besin takviyesi yapılmalıdır. Temel bitki besin değerlerinin düşük olmasının yanı sıra, toprağınızın drenajı da zayıf olabilir veya çok sıkı olabilir. Çözümü basittir: 1 metre kadar kazıp içerisine kompost tabakası, çürümüş yapraklar, kuru ot kupürleri veya eski gübre ekleyin. Yerleşik bir tabakaya kadar kazmamaya karar verirseniz, organik maddeleri toprağın yüzeyinde bırakıp bahçeye bir miktar solucan bırakın. Solucanlar, bu humusu alt toprakla karıştırma işinin çoğunu yapacaktır.

Toprak Gübreleme
Toprak Gübreleme

6) ALTYAPIYA DİKKAT EDİN

Bahçe dekorasyonu için bitki dikimlerinizi yapmadan önce altyapıya dikkat edin. Çimleri alttan sulama veya bitki otomatik sulama sistemlerini bahçenizde bitki dikimi yapmadan önce tamamlamalısınız. Eğer altyapı işlerini tamamlamadan bitki dikimi yaparsanız, sonradan altyapı çalışmaları için bitkilerinize zarar verebilirsiniz.

Diğer bir dikkat etmeniz gereken konu ise derin kazılar. Bahçenizde herhangi bir iş için derin kazı yapmadan önce elektrik, su ve doğalgaz hatlarına dikkat etmelisiniz. Dikkat etmezseniz hayati sonuçlar doğurabilir.

Toprak Altı Damlama Sistemi
Toprak Altı Damlama Sistemi

7) SIK BİTKİ DİKİMİNDEN KAÇININ

Bitkilerinize büyümek için geniş bir alan verin. Sabırsızca, bir an önce büyük bitkilere sahip olmak istiyorsanız botaniklerden büyük bitkiler satın alıp, süreci hızlandırabilirsiniz. Bitkiler rahat bir alanda daha verimli ve güzel büyüyeceği için bu maddeyi göz ardı etmeyin.

Doğru Bitki Dikimi
Doğru Bitki Dikimi

8) DOĞRU ZAMANDA SULAMA

Ağaçlarımızı, bitkilerimizi ve çimenlerimizi diktik. Şimdi en önemli kısım ise bitkilerimizi doğru zamanda sulamaktır. Bitkileri ne sıklıkla sulayacağımız bulunduğumuz bölgeye ve aldığı yağışa göre değişmektedir. Ağaçlar büyüdükten sonra kökleri derinleştiği için daha az suya ihtiyaç duymalarına rağmen çimenler yaz aylarında her gün sulanmalıdır. Sulama zamanları ise serin saatler tercih edilmelidir. Ya sabah erken saatler ya da akşam güneş batma saatlerinde sulanmalıdır. Daha kısa bir yol ise toprağın kuruluğuna göre su verebilirsiniz. Toprak kuruyup çatlama düzeyine asla gelmemelidir. Bitkilerinize iyi bakın..

Çim Sulama
Çim Sulama

9) BAHÇENİZİ YABANCI OTLARDAN KORUYUN

Yabani otları dışarıda ve nemi içeride tutmak için toprağı birkaç santim malçla örtün. Sık sık sulamanız gerekmeden güneş ışığının toprağa çarpmasını önleyerek yabancı ot tohumlarının çimlenmesini önleyeceksiniz. Kıyılmış ağaç kabuğu, saman ve nehir kayası gibi her birinin kendine has faydaları olan çok çeşitli malçlar arasından seçim yapın. Kabuk, kompost veya kakao çekirdeği kabuğu gibi organik malç kullanırsanız (bu arada güzel kokar), çürürken toprağı besler. Bir sebze bahçesi veya yıllık yatak için, birkaç ay içinde ayrışan bir malç seçin. Çok yıllıklar için, kabuk yongaları gibi daha uzun ömürlü bir malç kullanın.

Yabancı Otla Mücadele
Yabancı Otla Mücadele

10) AYDINLATMA

Bahçe dekorasyonu için en önemli konulardan birisi aydınlatma. Aydınlatma seçilirken bir çok şeye dikkat edilmelidir.

Öncelikle dikkat edilmesi gereken şey görsellik ve enerji tasarrufu. Bahçeniz ne çok karanlık ne de çok aydınlık olmalıdır. Kimse karanlıkta vakit geçirmek istemez. Bu yüzden seçim yaparken Led aydınlatma armatürü seçebilirsiniz. Bahçenizde ayrıca dekorasyon fikri olarak ağaç diplerime aşağıdan yukarıya doğru yeşil armatürler yerleştirilebilir. Bu bahçenizin daha yeşil görünmesini sağlayacaktır.

Eğer bahçenizde merdiven mevcut ise gizli aydınlatma da bahçenize bambaşka bir hava katacaktır.

Dış Mekan Gizli Led Aydınlatma
Dış Mekan Gizli Led Aydınlatma

11) AKVARYUM

Bence bir bahçede Akvaryum olmazsa olmazdır. Küçük bir şelale ve su bitkileriyle birlikte benzersiz bir ortam ortaya çıkacaktır. Bu doğal akvaryumumuza veya biyolojik göletimize akvaryum balıkları koyarak mükemmel bir yaşam alanı oluşturabiliriz. Gece ve gündüz mükemmel bir seyir zevki oluşturacak. Misafirleriniz bahçenizden asla gitmek istemeyecektir. Bu akvaryumların yapım maliyetleri çok yüksek olmamakla birlikte kendiniz de yapabilirsiniz. Aşağıya bırakmış olduğum videoda nasıl yapacağınızı göstermektedir.

12) KIŞ BAHÇESİ

Soğuk havalarda bahçenizden uzak kalıyor iseniz, bu zevki sadece yaz aylarında yaşamak istemiyor kışın da devam etsin istiyorsanız bunun çözümü kış bahçesiyle çok basit. Bahçenize bir kış bahçesi yaparak kış aylarında kar yağarken sıcak çikolatanızı yudumlamak hiç de fena fikir değil. Aşağıda sizler ile kış bahçesi dekor fikirlerini paylaşıyorum. İnceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

Kış Bahçesi
Kış Bahçesi
Kış Bahçesi
Kış Bahçesi

HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI denediniz mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir