10 BÜYÜK MÜHENDİSLİK PROJESİ
Dünyanın en büyük mühendislik projesi ‘nden bazıları, dünya çapında yeni trendler belirleyerek yeni çözümlere öncelik veriyor. Zorlu fiziksel konumların, iklim değişikliklerinin, yeni teknolojilerin uygulanmasının, siyasi koalisyonların ve finansal kısıtlamaların üstesinden gelen aşağıdaki projeler dünya çapında mühendislere ilham vermeye devam ediyor:
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Fransa ve İsviçre Sınırı
Dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Fransa ve İsviçre sınırının 100 metre altında bulunmaktadır. Uzunluğu 28 kilometre olan bu laboratuvar, dünya çapında 100’den fazla ülkeden binlerce mühendisi bir araya getiren, şimdiye kadar üstlenilen en büyük ve en karmaşık mühendislik projesi ‘nden biridir. Büyük Halka, yol boyunca parçacıkların enerjisini artırmak için bir dizi hızlandırıcı yapıya sahip süper iletken mıknatıslardan oluşmaktadır. Halka tünelinin içi, tüm güneş sistemindeki en boş yer denilebilir. Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) tarafından 1998’den 2008’e kadar inşa edildi.
Üç Boğaz Barajı, Çin
Büyüleyici olan Üç Boğaz Barajı, dünyanın en büyük hidroelektrik mühendislik projesidir. (Atatürk barajı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.) 1,3 mil genişliğinde ve 600 fit yüksekliğinde olan barajın 32 ana türbini, 18 nükleer santral kadar elektrik üretebilir ve 7.0 büyüklüğündeki bir depreme dayanacak şekilde inşa edilmiştir. Yangtze Nehri havzasındaki taşkınları kontrol eden ve 10.000 tonluk deniz kargo gemilerinin yılın altı ayı Çin’in iç kısımlarına girmesine izin veren bir rezervuarı var. Baraj, Çin’in ekonomik yükselişi üzerinde olumlu bir etki yaratırken, 1,3 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu; Rezervuarın ve aşağı nehir kıyılarının erozyonu toprak kaymalarına ve çok sayıda tarihi alanın yok olmasına neden oluyor.
Gotthard Base Tüneli, İsviçre’den İtalya’ya
2016 yılında açılan Gotthard Base Tüneli, şimdiye kadar yapılmış en uzun ve en derin yeraltı tüneli olmaktadır. Alpler’in altında açılan tünel, Zürih, İsviçre ve Milano, İtalya arasındaki seyahat sürelerini kısaltacak ve aynı zamanda mevcut dağ otoyollarını ve tren hatlarını tıkayan ticari ve yolcu trafiğindeki darboğazı hafifletecek. Her 325 metrede bir çapraz geçişlerle birbirine bağlanan iki adet tek hat borusundan oluşuyor. 2.500’den fazla işçi tünelin iki ucunu birleştirmek için 14 yıl harcadı.
Andasol Güneş Santrali, İspanya
Andasol, İspanya’nın güneyindeki Endülüs’te bulunan dünyanın en büyük güneş enerjisi santralidir. Tesis, 126 dönümlük araziye yayılı 600.000’den fazla aynadan oluşmaktadır. Güneş parlamadığında bile elektrik üretmeye devam edebilmesi için güneş enerjisini depolamak için erimiş tuz tankları kullanılmaktadır. Güneş radyasyonunun ısı enerjisine dönüştürülmesiyle güç üretilmektedir. Avrupa’daki ilk parabolik oluklu güneş enerjisi santrali, üç enerji santralinden oluşmaktadır. İspanya’da yaklaşık 450.000 kişiye bu tesisten çevre dostu güneş enerjisi sağlanıyor. Santraller güneş tarlaları, termal depolama sistemleri, ısı eşanjörleri, buhar türbinleri, jeneratörler ve kondansatörlerden oluşmaktadır. Andasol fabrikaları ayrıca önemli ölçüde su tüketimini azaltmak için bir kuru soğutma sistemi kullanılmaktadır.
T30 Otel, Çin
Sadece 360 saatte tamamlanan T30 oteli, Xiangyin İlçesindeki Lin Gang Sanayi Bölgesi’nde yer almaktadır. 30 katlı, beş yıldızlı otel, prefabrike inşaat teknikleri ile yeni bir yapısal sistem tasarımı kullanıldı. Ayrıca bina, bölgedeki diğer binalara göre 5 kat daha fazla enerji verimli ve atıkların bir kısmından enerji üretmektedir. Ayrıca Richter ölçeğinde 9’a kadar olan bir depreme dayanma kapasitesine sahiptir. Bina maliyetleri yüzde 99 oranında azaltıldı. Yalıtım ve diğer sistemler için daha kaliteli malzemeler kullanılarak enerji talepleri önemli ölçüde azaltıldı. Binada harici güneş kırıcı, üstün enerji verimliliği, ısı geri kazanım sistemi ve son teknoloji hava temizleme sistemi, otelin içindeki hava kalitesini dışarıdakinden 20 kat daha iyi hale getirmektedir.
Crossrail, Londra
Avrupa’nın en büyük inşaat mühendislik projesi olarak adlandırılan Crossrail, Heathrow Havaalanı, West End, Londra Şehri ve Canary Wharf arasında erişilebilir bir bağlantı oluşturacak yeni bir yüksek frekanslı, yüksek kapasiteli demiryoludur. İnşa edilecek dokuz yeni istasyon ve tamamlanması gereken 42 kilometreden fazla yeni yeraltı tüneli ile proje, mevcut yeraltı hatları, kanalizasyonlar, hizmet tünelleri ve bina temelleri arasında istasyondan istasyona dokunacak. Londra’nın en iddialı ulaşım inşaat projelerinden biri olan Crossrail, 30 yılı aşkın süredir ilk komple yeni yeraltı hattıdır. Londra’nın demiryolu kapasitesinde %10’luk bir artış sağlayarak, mevcut birçok demiryolu ve metro hattındaki tıkanıklığı giderecek ve aynı zamanda önemli iş bölgelerine 45 dakikalık bir yolculukla Londra’ya 1,5 milyon daha fazla insanı getirecektir.
The Big Dig, Boston
Merkezi Arter veya Üçüncü Liman Tüneli olarak da bilinen Big Dig, şimdiye kadar yapılmış en zorlu ve karmaşık inşaat projelerinden biriydi. Şehrin korkunç trafiğiyle mücadele etmek amacıyla, trafik sıkışıklığını azaltmak ve taşıtların şehirde gezinmesini kolaylaştırmak için bir plan hazırlandı. Buradaki zorluk, aktif, ancak eskiyen, altı şeritli yükseltilmiş bir otoyolun altına bir süper otoyol inşa etmek ve Boston Limanı’nın altına üçüncü bir tünel eklemekti; karmaşık yeraltı jeolojisi içinde çalışırken ve gelişmiş mühendislik projesi çözümleri uygularken. Proje, cezai tutuklamalar, artan maliyetler, sızıntılar, kötü uygulama ve standart altı malzemelerin kullanımına kadar çeşitli tartışmalarla boğuştu.
Marmaray Projesi, Türkiye
Halihazırda dünyanın en büyük ulaşım projelerinden biri olan Marmara Projesi, su altı demiryolu tüneli, Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö demiryolu hatlarının iyileştirilmesi, elektrik ve mekanik işleri ve yeni vagon alımını kapsayan dört ana bileşenden oluşuyor. İstanbul’un merkezinin altından ve İstanbul Boğazı’nın altından geçerek Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayacak 13,6 kilometre uzunluğunda bir tüneli bulunuyor. Ayrıca, şehrin her iki yakasındaki mevcut banliyö demiryolu raylarının iyileştirilmesini de içeriyor. Sualtı demiryolu tüneli dünyanın en derine batmış yapısıdır.
Masdar City, Abu Dhabi
Abu Dabi’de inşa edilen Masdar City, yenilenebilir enerji teknolojisini öne çıkaran dünyanın ilk sıfır karbonlu şehridir. Tüm otomobilleri yasaklayan şehir, şehir dışındaki diğer yerlere bağlanan mevcut yollar ve demiryolları ile toplu toplu taşıma ve kişisel hızlı toplu taşıma sistemlerine güvenecektir. Ortadoğu’nun en büyük güneş enerjisi çiftliği şehre enerji sağlamak için inşa edildi. Ayrıca suyun yenilikçi geri dönüşümü ve bir rüzgar çiftliği ile övünecek.
Eko Atlantic City, Nigeria
Devam eden en büyük inşaat alanlarından biri, 2015 yılına kadar 25 milyon insanı barındıracak şekilde tasarlanan Lagos’ta bulunuyor. Eko Atlantic City, denizin kapladığı araziyi restore etmek ve onu okyanus kıyısında muhteşem akıllı bir şehre dönüştürmek için tasarlandı. (İnşaat 4.0 hakkında bilgi edinmek için “İNŞAAT 4.0” yazımızı okuyabilirsiniz.) Lagos’u bir mega şehir devletine dönüştürmek için planlanan konut ve ticari mülk geliştirme, kentin tükenmiş altyapısı ve aşırı nüfusu üzerindeki mevcut baskıyı hafifletecek. ‘Afrika Dubai’ olarak adlandırılan bu lüks daireler, çeşitli marinalar, ticaret merkezleri ve ofisleri içermektedir.
HESAPLAMA ARAÇLARIMIZI denediniz mi ?